![](ZDJ/ocet.jpg)
OCET | 1 szklanka |
---|---|
CUKIER | 5 łyżeczek |
LIŚCIE LAUROWE | 4 sztuki |
CUKINIE | 4 sztuki |
ZIELE ANGIELSKIE | 8 ziarenek |
GORCZYCA | 2 łyżeczki |
WODA | 2 litry |
CZOSNEK | 5 ząbków |
PIEPRZ CZARNY | 8 ziarenek |
SÓL | 2 łyżki |
Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Cukinie umyć i pokroić w półplasterki, a następnie przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Gotować przez 3 minuty, odcedzić.
W osobnym garnku zagotować 2 litry wody wraz z octem i cukrem. Następnie dodać sól, cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Wszystko razem gotować przez około 4 minuty.
4 półlitrowe słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich cukinię i zalać gorącą zalewą.
Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.