OCET 1 szklanka
CUKIER 5 łyżeczek
LIŚCIE LAUROWE 4 sztuki
CUKINIE 4 sztuki
ZIELE ANGIELSKIE 8 ziarenek
GORCZYCA 2 łyżeczki
WODA 2 litry
CZOSNEK 5 ząbków
PIEPRZ CZARNY 8 ziarenek
SÓL 2 łyżki



Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Cukinie umyć i pokroić w półplasterki, a następnie przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Gotować przez 3 minuty, odcedzić.
W osobnym garnku zagotować 2 litry wody wraz z octem i cukrem. Następnie dodać sól, cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Wszystko razem gotować przez około 4 minuty.
4 półlitrowe słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich cukinię i zalać gorącą zalewą.
Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.