| OCET | 1 szklanka |
|---|---|
| CUKIER | 5 łyżeczek |
| LIŚCIE LAUROWE | 4 sztuki |
| CUKINIE | 4 sztuki |
| ZIELE ANGIELSKIE | 8 ziarenek |
| GORCZYCA | 2 łyżeczki |
| WODA | 2 litry |
| CZOSNEK | 5 ząbków |
| PIEPRZ CZARNY | 8 ziarenek |
| SÓL | 2 łyżki |
Czosnek obrać i pokroić na grubsze plasterki. Cukinie umyć i pokroić w półplasterki, a następnie przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Gotować przez 3 minuty, odcedzić.
W osobnym garnku zagotować 2 litry wody wraz z octem i cukrem. Następnie dodać sól, cukier, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Wszystko razem gotować przez około 4 minuty.
4 półlitrowe słoiki wyparzyć i osuszyć. Ułożyć w nich cukinię i zalać gorącą zalewą.
Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia.