
ZIEMNIAKI | 500 g |
---|---|
CUKINIA | 300 g |
JAJKO | 1 sztuka |
MĄKA PSZENNA | 2 łyżki |
JOGURT NATURALNY | 200 ml |
PĘCZEK KOPERKU | 1/3 pęczka |
MAJONEZ | 1 łyżeczka |
OSTRA PAPRYKA | 1 szczypta |
SÓL, PIEPRZ | do smaku |
Ziemniaki i cukinię zetrzyj na drobnych oczkach, odsącz na sitku z nadmiaru wody. Posyp odrobiną soli.
Ziemniaki, cukinię (odciśnij ją przed dodaniem), jajko, mąkę, szczyptę soli, pieprz (najlepiej świeżo mielony) oraz ostrą paprykę wymieszaj w misce.
Jeżeli masa jest za rzadka - dodaj trochę więcej mąki.
Z masy formuj placuszki i smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
W międzyczasie jak smażą się placki w miseczce wymieszaj jogurt, posiekany koperek i majonez. Dopraw solą i pieprzem.
Placuszki podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.