ZIEMNIAKI 500 g
CUKINIA 300 g
JAJKO 1 sztuka
MĄKA PSZENNA 2 łyżki
JOGURT NATURALNY 200 ml
PĘCZEK KOPERKU 1/3 pęczka
MAJONEZ 1 łyżeczka
OSTRA PAPRYKA 1 szczypta
SÓL, PIEPRZ do smaku



Ziemniaki i cukinię zetrzyj na drobnych oczkach, odsącz na sitku z nadmiaru wody. Posyp odrobiną soli.
Ziemniaki, cukinię (odciśnij ją przed dodaniem), jajko, mąkę, szczyptę soli, pieprz (najlepiej świeżo mielony) oraz ostrą paprykę wymieszaj w misce.
Jeżeli masa jest za rzadka - dodaj trochę więcej mąki.
Z masy formuj placuszki i smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
W międzyczasie jak smażą się placki w miseczce wymieszaj jogurt, posiekany koperek i majonez. Dopraw solą i pieprzem.
Placuszki podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.