![](ZDJ/tarta.jpg)
MĄKA PSZENNA | 200 g |
---|---|
MASŁO | 80 g |
JAJKA | 4 sztuki |
CUKINIA | 1 sztuka |
PAPRYKA CZERWONA | 1 sztuka |
ZÓŁTY SER (STARTY) | 160 g |
SZYNKA KONSERWOWA | 40 g |
ŚMIETANA 18% | 1 szklanka |
KOPEREK (POSIEKANY) | 1 łyżka |
SÓL, PIEPRZ, OSTRA PAPRYKA | do smaku |
Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli i papryki dodaj 5 łyżek zimnej wody i zagnieć ciasto.
Ciasto odłóż na pół godziny do lodówki.
Formę do tarty nasmaruj tłuszczem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
Następnie przełóż do wysmarowanej formy, nakłuj widelcem i posyp połową sera.
Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w paski.
Szynkę również pokrój w paski.
Na tarcie posypanej serem ułóż cukinię, paprykę i szynkę. Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Jajka wymieszaj ze śmietaną i koperkiem, a następnie wylej na tartę. Całość posyp resztą sera.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45-50 minut.
Tartę podawaj ciepłą, z filiżanką Barszczu czerwonego.