MĄKA PSZENNA 200 g
MASŁO 80 g
JAJKA 4 sztuki
CUKINIA 1 sztuka
PAPRYKA CZERWONA 1 sztuka
ZÓŁTY SER (STARTY) 160 g
SZYNKA KONSERWOWA 40 g
ŚMIETANA 18% 1 szklanka
KOPEREK (POSIEKANY) 1 łyżka
SÓL, PIEPRZ, OSTRA PAPRYKA do smaku



Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli i papryki dodaj 5 łyżek zimnej wody i zagnieć ciasto.
Ciasto odłóż na pół godziny do lodówki.
Formę do tarty nasmaruj tłuszczem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
Następnie przełóż do wysmarowanej formy, nakłuj widelcem i posyp połową sera.
Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w paski.
Szynkę również pokrój w paski.
Na tarcie posypanej serem ułóż cukinię, paprykę i szynkę. Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Jajka wymieszaj ze śmietaną i koperkiem, a następnie wylej na tartę. Całość posyp resztą sera.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45-50 minut.
Tartę podawaj ciepłą, z filiżanką Barszczu czerwonego.