![](ZDJ/zupa.jpg)
OLEJ | 1 łyżka |
---|---|
CEBULA | 1 sztuka |
CZOSNEK | 1 ząbek |
CUKINIE (ŚREDNIE) | 4 sztuki |
ZIEMNIAKI (DUŻE) | 2 sztuki |
WODA | 1 litr |
KOSTKI ROSOŁOWE | 2 sztuki |
ŚMIETANA | 150 ml |
NATKA PIETRUSZKI | do dekoracji |
SÓL, PIEPRZ | do smaku |
Rozgrzej ogień w średniej wielkości garnku, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż.
Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz ziemniaki. Podsmaż przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło.
Dodaj litr bulionu lub litr wody i dwie kostki rosołowe. Zagotuj zupę i gotuj na małym ogniu przez 20 minut – aż ziemniaki będą miękkie.
Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na kilka minut.
Zupę zblenduj ręcznym blenderem, w razie potrzeby dodaj trochę wody (jeśli zupa jest za gęsta).
Postaw znowu na małym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw zupę solą i pieprzem.
Jeśli masz ochotę – dla kremowej konsystencji, możesz zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach.
Ciepłą zupę podawaj z chrupiącym pieczywem, obsypaną natką pietruszki.