OLEJ 1 łyżka
CEBULA 1 sztuka
CZOSNEK 1 ząbek
CUKINIE (ŚREDNIE) 4 sztuki
ZIEMNIAKI (DUŻE) 2 sztuki
WODA 1 litr
KOSTKI ROSOŁOWE 2 sztuki
ŚMIETANA 150 ml
NATKA PIETRUSZKI do dekoracji
SÓL, PIEPRZ do smaku



Rozgrzej ogień w średniej wielkości garnku, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż.
Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz ziemniaki. Podsmaż przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło.
Dodaj litr bulionu lub litr wody i dwie kostki rosołowe. Zagotuj zupę i gotuj na małym ogniu przez 20 minut – aż ziemniaki będą miękkie.
Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na kilka minut.
Zupę zblenduj ręcznym blenderem, w razie potrzeby dodaj trochę wody (jeśli zupa jest za gęsta).
Postaw znowu na małym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw zupę solą i pieprzem.
Jeśli masz ochotę – dla kremowej konsystencji, możesz zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach.
Ciepłą zupę podawaj z chrupiącym pieczywem, obsypaną natką pietruszki.